2012. november 24., szombat

Sz.Sz.Sz.


Egyszerűen vannak tagadhatatlan dolgok. Anélkül, hogy ezt mi magunk idéznénk elő, egyszercsak hirtelen felötlik bennünk az intenzív érzés. Tudatunk és erkölcsi valónk minden ízével tiltakozik a kimutatása ellen. Sem egy mozdulat, sem egy hang vagy szó nem árulhat el semmit  a bennünk tomboló viharról. Mégis él bennünk a kényszer, valami feszít, valami kitörésre  kényszerítő gondolat-darab vonaglik a csontjaink között.
Fertőzöttek vagyunk. Titkokkal és hazugságokkal. Ösztönszerűen belénk épültek a banális társadalmi szabályok, belénk, tudatunkba égett a kényszeres színjáték és harcot vívunk az érzelmeinkkel. Ezt a szájzárat csak a szociális öntudatunk tartja kulcs alatt. Sajnos.
Bár szerepet játszik talán pórul járt énünk visszhangja is, belénkrögzült a félelem, a kimondhatatlanság irdatlan törvénye.
„Á, nem is szerettem, megbántam az egészet.”
Hogyan lehetne megbánni a szeretetet? Ugyan néha fájdalommal jár, kötelező, szinte kényszeres fájdalommal. A hibákból tanulni kell, de az sosem hiba, ha szeretünk. Megbánhatjuk, hogy rossz lépést tettünk, rossz döntést hoztunk. De azt, hogy szerettünk, azt hogyan lehet? Én sosem éreztem ilyesfajta megbánást.
Feltörő emlékek sugallják a súlyosnak látszó ellenérveket. Kinek higyjünk? Mi a helyes? És mit számít mit érzünk, ha egyszer a többség tiltott gyümölcse már a miénk, már csúszik le a torkunkon?
SZERETLEK.
És olyan nehéz kimondanunk.
Azt mondák: „Még túl korai!”
Mi a korai? Egy perccel hamarabb, egy nappal, héttel akár hónappal hamarabb a „megszabott” idő elött kimondani talán bűn?  Erre tényleg külön határidő van?
Azt is hallottam már: „Ne mondd, ha nem gondolod igazán komolyan!”
 Gondolom? Ezt LEHET gondolni?  Elnézést, én érezni szoktam. Igazán? Mi az, hogy igazán? Hamisan lehet szeretet érezni?
Van-e megfelelőbb pillanat a kimondásra, mint akkor, ott és úgy, ahogy érezzük?
Azt tartom, az igazság felszabadít. Inkább kimondom és kimutatom, minthogy titkoljam és a büszkeségem által hazudjak magamnak.
Mondjátok, hogy naiv vagyok, hogy elhamarkottan cselekszem, de nem fogom meggyőzni magam valótlanságokról. Nem fogom rábeszélni az érzelmeimet, hogy megváltozzanak. Nem fogom meggyőzni magam, hogy ez „csak” egy fellángolás.
Mit beszéltek? A szeretet igenis ég, igenis tüzes és lángol. Ha egy percig, ha egy napig, ha egy életen át, de úgyis szeretet marad.
Különcnek lenni, talán ezt jelenti: az örök dilemmákat kiváltó szóról lekaparni a szégyent, a sztereotipikus meghatározásokat.
Azt mondta nekem: „Ne használjuk el ezt a szót.”
Hogyan? Hogyan lehetne „elhasználni”? Ez a szó varázserővel rendelkezik!!! Legalábbis az én értékrendemben. Ez a szó nem kopik el, nem KOPHAT el, nem veszíti el értékét. Számomra nem. És senki számára sem szabadna.
Ha hamisan, érdekből mondják, a jobbfajta emberek úgyis megérzik (aki meg nem jobbfajta, hát majd azzá válik ha tanul belőle). Más a rezgése, más az energiája.
A szeretlek csak őszinteséggel értékes. És nincsen pillanatnyi őszinteség. Azt nem lehet mérni, az van. Ösztöntből jön, ahogy a szeretet is. Az ösztön pedig egy életen át ugyanaz marad, rajtunk múlik, hogy kijátsszuk vagy elfolytjuk azt.
Készen állok bármikor kimondani, őszintén, ha érzem, hogy kell. Nem fogom hagyni, hogy egy romlott, vesztébe rohanó társadalom diktálja a szabályaimat. És lehet, hogy csak ez fog megmenteni, csak egyedül ez a bátorság vezet az élethez.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése